Reisverslag :  
Ameland - dinsdag 9 september 2008
Eilandsponsor:   Kamphuisen Holding Wageningen
Wandelaars :   Jan, Geerlig,Peter, Sabrina, Robert, Cees, Wim en Marten
Fietsers :   Sabrina (deel 2)


Marten was gisterenavond als enige in het hoge noorden achtergebleven en wel in het mondaine plaatsje Moddergat. Net als vorig jaar was de marsleider van de Waddenwalk ook nu weer de gast van Brabantse Huub in bed and breakfast "Lytshuis Zilver"
En net als vorig jaar was het slapen in de 5-sterren-boerderij en het waddenontbijt weer super. Maar goed, er moet ook nog gelopen worden vandaag. Jan is zo vriendelijk om Marten bij Huub op te halen en samen pendelen de heren rustig naar de boot in Holwerd.
Omdat eilandsponsor Koert Kamphuisen wegens zakelijke verplichtingen zelf niet mee kan lopen, is het wachten aldaar op een zestal wandelaars onder leiding van Peter Peeters.

Ruim 10 minuten voor het vertrek van de boot was de club al compleet, dat was vorig jaar wel anders in de Ameland-etappe. Tijdens de bootreis werd door middel van koffie en gevulde koeken de ploeg opgepept voor de start van de wandeling. Vanaf de boot werd direct koers gezet naar Nes. Daar liet Sabrina zich nog even vereeuwigen voor het Reddingsbrigade Museum, iets wat later nog hard nodig bleek te zijn.

 

Geerlig ontpopte zich tot een bekwame Ameland-gids en al keuvelend kwamen we al snel op het strand terecht. Toen Cees en Wim in de branding een vogel aantroffen, waar weinig tot geen leven meer in zat, werd er natuurlijk driftig heen en weer gepraat, welk soort vogel het nou eigenlijk was. Beiden kwamen later overeen, dat het in ieder geval een dooie vogel was.

De visnetten op de foto naast Peter zijn de aanleiding voor de prijsvraag van vandaag. Welke vis wordt met dit soort netten gevangen of hebben de netten een hele andere bedoeling.
De antwoorden kunt u mailen naar onze website en onder de goede inzenders zal een doosje blarenpleisters worden verloot. Want halverwege de etappe moest Sabrina afhaken door twee vreselijk grote blaren, die overigens op een terrasje werden afgeplakt door Marten.

Sabrina wilde wel bezig blijven en via een korte taxirit heeft ze de rest van de dag het eiland met de fiets ontdekt. De lunch op het terras van het bekende restaurant Nobel in Ballum zorgde voor voldoende energie voor het laatste beruchte gedeelte van de Ameland-etappe.
We hebben daar trouwens even lekker de tijd voor genomen. Maar the show must go on.Het pad langs de waddenzee van Ballum naar de haven in Nes, ook wel bekend staand als de Freddy Jonkman-Avenue, geeft een vertekend beeld van de werkelijke afstand (voor verdere info inzake de FJ-Avenue verwijzen wij u graag naar de Ameland etappe in 2007).
Tientallen moppen werden er tijdens deze laatste kilometers getapt, zodat het gelukkig een allesbehalve saai stukkie was. Er was overigens maar 1 wandelaar, die de afstand tot de boot goed inschatte, u mag zelf raden wie....

En zo hadden we toch nog maar liefst 15 minuten over voordat de boot naar het vaste land ging vertrekken. Alleen Sabrina was nog in geen velden of wegen te bekennen.
Natuurlijk druk in de weer met de voorbereidingen van haar aanstaande huwelijksreis naar de Dominicaanse Republiek, was zij wellicht de tijd uit het oog verloren.
Na wat telefoontjes over en weer kwam zij uiteindelijk quasi relaxed 3 minuten voor het vertrek van de boot op haar fiets aanzakken.

Rond 17.15 uur was er weer vaste grond onder de voeten van onze wandelaars, die daarna van een heerlijk diner konden genieten in "De Abdij van Dokkum". Voor de goede orde, wij weten nu waar het woord "Grand" voor staat in het drankje "Grand Marnier". Wat een bel.....
Rond 21.00 uur vertrok de meute richting de Veluwe en alleen Jan maakte nog even een ommetje, want hij moest Marten even droppen bij (een andere) Jan en Dineke in Buitenpost, waar Marten de komende nacht mocht blijven slapen.
Dag 2 van de waddenwalk zat erop, weer eentje op bij te schrijven in de geschiedenis.