Reisverslag:

Texel - vrijdag 12 september 2008
Eilandsponsor:
MGJ-Automatisering - Duiven
Wandelaars :
Patricia, Janet, Art, Kosse, Gregor, Martine, Jan (1), Hennie, Herman, Jan (2), Mark en MartenDe laatste dag van de waddenwalk. Een zeer gemengd gezelschap zou vandaag het eerste deel van de Texelroute (80 km) gaan lopen. De start was gepland om 10.00 uur bij het restaurantje bij de haven in 't Horntje (op Texel). Hierbij was natuurlijk rekening gehouden met het vertrek van de boot in Den Helder om 09.30 uur. Helaas voor Kosse en Marc, die zonodig een boot eerder moesten nemen (08.30 uur) was het restaurant gesloten tot 10.00 uur, zodat een heerlijk bakje koffie ook niet tot de mogelijkheden behoorde.

De Stichting Hulphond had vandaag twee supergemotiveerde en afgetrainde dames afgevaardigd, die qua outfit moeiteloos de eindstreep zouden kunnen halen.
En dat klopte, want zowel Janet als Patricia ontpopten zich als echte bikkels, maar dit gold overigens ook voor de andere dames, Martine en Hennie. Geen enkele wanklank hebben we van de dames gehoord ondanks het feit, dat er zo nu en dan een klein buitje regen moest worden getrotseerd. Zie je nou Fred, zo kan het ook (zie etappe Terschelling).
Al moet wel vermeld worden dat het achter de bruine, gespierde benen van Art ook prettig lopen is hoor. Art had dus de tip uit de waddenwalk etappe van 2007 keurig opgevolgd.

Lopend langs de Mokbaai en laverend tussen de schapen-shit door werd kilometer na kilometer afgelegd. Ook Jan (1), inmiddels al even genietend van zijn AOW, bleef moeiteloos volgen. Bij tijd en wijle verrichtte Jan soms zelfs kopwerk, later in de kroeg in De Koog stond was hij weer als eerste binnen.


Net voor de aangekondigde koffiestop was navigator Kosse even de kluts en erger nog de route kwijt. Als gewoonlijk riep Marten direct de zich diep ongelukkig voelende marsleider bij zich. Alsof hij wel verstand had van scouting, windrichting, stand van de zon, richtingsgevoel, etctera. Maar eerlijk is eerlijk, binnen 10 minuten werd het "Bospaviljoen 't Turfveld" bereikt, de plek waar vorig jaar olympische hoeveelheden junkfood van de frituur naar de waddenwalkers werd overgeheveld.

Helaas bleek de tent gesloten, dit tot afgrijzen van met name Kosse en Marc, die de koffie alweer aan hun neus voorbij zagen gaan. De tent bleek ook nog eens te koop te zijn, een Belgische toerist had bedragen van rond de € 385.000 gehoord, al zegt dat natuurlijk niks.
Er werd nog even een idee geopperd om dan de makelaar maar te bellen voor een snelle bezichtiging en dan gelijk even te kijken of de frituurpan het nog doet.
Maar al snel werd duidelijk dat de rugzakken omgedraaid moesten worden en dat alle noodrantsoenen eerlijk gedeeld moesten worden. Hoezo samen uit samen thuis ?


 

Op jacht naar verse spijs en drank werd de tocht al snel weer voortgezet. Rond 14.00 uur kwam dan eindelijk Paal 17 in zicht, een strandtent op een paar km van de Koog, waar je heerlijk kunt eten en drinken. En deze tent was gelukkig wel open. Jan (1) had inmiddels behoorlijk trek en bestelde een broodje Juthout (?).

Met wat velpon hebben we uiteindelijk het gebit van Jan weer aan elkaar kunnen lijmen. Het was sowieso een apart dagje. Op het hoofd van (kale) Jan (2) leek zelfs weer wat haargroei zichtbaar. Volgens Jan trekt het haar nu lekker aan, omdat hij je er zo nu en dan wat zelfgemaakte appelmoes opsmeert.
Rond 16.00 uur arriveerde de meute flierefluitend, zonder uitvallers en zonder fietsen in het centrum van de Koog, waar ter ere van ons binnenvallen een culinair festijn was georganiseerd.

Ook weer wat overdreven zo'n ontvangst, met een paar bitterballen waren wij ook tevreden geweest. Inmiddels waren wij al diverse keren per sms gewaarschuwd door supporters op het vaste land, dat de buienradar niet veel goeds voorspelde. Geloof het of niet, maar we waren amper binnen in de kroeg of de regenbuien trokken over ons (dak) heen

's Avonds hebben we nog een cursus mosselen eten gevolgd onder leiding van Jan (1). Het is maar te hopen dat zijn vrouw Wil de diverse vetvlekken op zijn nieuwe blouse er weer uit kan krijgen. Rond 20.00 uur is de waddenwalk 2008 ineens voorbij, het was weer een fantastische ervaring, what's next ........