Reisverslag:   Vlieland - donderdag 11 september 2008
Eilandsponsor:   Afvalcombinatie de Vallei - Ede  
Wandelaars :
Ida, Wouter, Frans, Reinier, Liesbeth, Cindy, Corinne, Niels, Adrie, Joke, Ditta, en Marten  
Fietsers :   Joke en Corinne (deel 2)  


Vandaag kwamen er net zoveel dames als heren aan de start voor het eiland, waar een routekaart niet nodig is. Zowel Wouter als Marten kennen het eiland op hun duimpje. Gekke toestanden zoals de dag ervoor op Terschelling zijn hier dus ondenkbaar.
Ida had de kaarten voor de boot van 09.00 uur ingewisseld voor de snelboot van 08.30 uur. Dus uitslapen was er niet bij vandaag. Maar als compensatie zou de groep vandaag blijven overnachten op het eiland. Alleen Marten moest nog maar zien of hij aan het einde van de dag kon oversteken naar Texel.

Rond 10.15 uur werd eerst even een bakje koffie (met gebak) gescoord op het terras van Hotel Bruin, waar de reistassen werden ingeleverd. Voor Marten nog even de gelegenheid om zijn tas weg te brengen per taxi naar het eindpunt van vandaag, het Posthuys. Rond 11.00 uur werd er gestart met de wandeling naar de oostkant van het eiland. Omdat het lekker weer was vond iedereen het prima om op het strand te blijven lopen.

Nu hadden we de wind ineens lekker in de rug en dat loopt toch wel wat makkelijker hoor. Ida maakte ons ineens attent op een zeehond, maar achteraf bleek dat gewoon een hond in de zee te zijn. Gelijk vertelde zij ons dat zij op een vakantie in Egypte op de boot in de Nijl ook een nijlpaard had gezien, maar nu hadden we de grap gelijk door....

Zoals u wellicht weet is Ida een fanatiek wandelaar.
(zie ook www.kwispeltocht.nl)
Onderweg op het strand vertelt ze met smaak de reisverhalen en wat leuke tips over bed and breakfast plekjes van het Pieterpad. Als ze dan ook nog even voordoet, dat bepaalde bedden in zo'n B&B heel erg jeuken, is het net of je er zelf bij bent geweest. In tegenstelling tot vorig jaar heeft ze zich keurig gedragen en is ze ook geen enkele keer ontslagen vandaag....
Halverwege de etappe is het wederom loungen geblazen. Na de lunch besluiten Joke en Corinne verder te gaan fietsen. De rest vertrekt nu wel op tijd (zie Terschelling) richting de westkant van het eiland. Met een klein ommetje (3 km) is de groep op tijd bij het Posthuys, waar Marten zich om 16.00 uur moet melden bij de Vliehorsexpress.

Adrie, de ouwe voetbalbikkel, zit er net voor de finish vreemd genoeg even doorheen en hij mag dan ook de laatste meters achterop de fiets mee richting het terras. Door een klein technisch mankementje aan de Vliehorsexpress dreigt de overtocht naar Texel voor Marten toch nog in het water te vallen. Toch nog tijd voor een snel biertje. Gelukkig lossen de chauffeurs van de Express Maarten en Folkert het probleem snel op en met een stijf kwartiertje vertraging scheurt de groep in de Express met een enorme snelheid over de Vliehors naar de aanlegsteiger van de schuit naar Texel.

 
Op de foto overhandigt Wouter net voor het vertrek nog wat extra brandstof aan de mannen, die de Waddenwalk inmiddels voor het tweede jaar een warm hart toedragen. Aan zand op de Vliehors en in de haren geen gebrek. Het afscheid van Marten met de rest van de groep was een vluggertje, want schipper Sil had haast. Hij moest na ons nog een keertje heen en terug naar Vlieland.

Op de boot zelf boden Pauline en Sjoerd, die na een dagje Vlieland weer op de terugreis waren naar hun camping in de Koog, Marten een lift aan naar zijn schuilplaats op Texel.
Aan boord werd ons een Juttertje, een lokaal borreltje, aangereikt door Ceciel, een levenslustige Gelderse vrouw, die nu haar taak als schippersmatroos bekwaam vervulde.

De achtergebleven groep op Vlieland had die avond per sms nog wel af en toe contact met Marten, maar echte wetenswaardigheden over het nachtleven op Vlieland werden niet meer gemeld. Weer een mooie dag achter de rug en helaas nog maar 1 eiland te gaan...............